Onderhoud deurmatten

De frequentie waarmee entreematten en ganglopers moeten worden schoongemaakt, wordt vanzelfsprekend bepaald door de mate en aard van de vervuiling, die sterk afhangt van de intensiteit van het loopverkeer en de omgeving. Regelmatig onderhoud verhoogt de levensduur.

Lees hieronder onze onderhoudsaviezen per materiaalsoort

Kokosmatten

Kokosmatten zijn er in verschillende soorten en maten én kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Onze onderhoudsexperts leggen je uit hoe je een kokosmat het beste kunt onderhouden

Kokos deurmatten voor binnen onderhouden

Met een goede luchtvochtigheid verlengt u de levensduur van kokos deurmatten. In vertrekken waar een lage relatieve vochtigheidsgraad heerst, adviseren wij de kokosmat licht te besproeien met een plantenspuit gevuld met water.Deurmatten en lopers van kokos vereisen slechts een eenvoudige verzorging. Bij binnenmatten is regelmatig stofzuigen, afgestemd op de gebruiksintensiteit, in de meeste gevallen voldoende. Van tijd tot tijd met sodawater en een nylon borstel afborstelen. 

Veel vlekken zijn met water oplosbaar;  reiniging dient wel zo snel mogelijk te gebeuren nadat de vlek is veroorzaakt. Deppen met een in lauw water gedrenkte doek zal in veel gevallen het vlekrestant geheel of bijna geheel doen verdwijnen. Met een droge doek als nabehandeling het achtergebleven gedeelte opnemen. Is de vlek erg hardnekkig? Voeg dan wat azijn toe aan het lauwe water. Herhaal de behandeling indien nodig (niet wrijven) en laat de kokosmat daarna drogen.

Kokos deurmatten voor buiten onderhouden

Bij kokosmatten die buiten liggen kan hardnekkig vuil met een harde borstel worden schoongeborsteld. Gekleurde kokosmatten kunnen onder invloed van fel zonlicht soms enigszins verschieten. Door reiniging met heet water kun je de kleur weer doen opfrissen. Aangezien kokos als natuurproduct kan schimmelen bij te lange blootstelling aan vocht, adviseren wij bij buitengebruik de mat altijd onder een afdak te plaatsen.

Deurmatten van rubber

Rubber matten hebben nauwelijks onderhoud nodig. Schud het vuil regelmatig van de mat af, daarna schoonspuiten met een hogedrukspuit of tuinslang.
Rubberen deurmatten zijn niet bestand tegen olie,vet of loog. Schoonmaken met speciale middelen en niet-alkalische zeep.

Textiele deurmatten van Polyamide of Polypropyleen

Regelmatig stofzuigen met een borstelstofzuiger. Hierbij is het aan te raden de mat te stofzuigen indien deze droog is. Bij een natte deurmat of schoonloopmat is het moeilijker vuil te verwijderen. Vlekken onmiddellijk verwijderen – ook kauwgum!

Hoe eerder vlekken worden behandeld, des te beter het resultaat. Grote, verse vlekken verwijderen door schoon te spoelen met koud water zonder toegevoegd reinigingsmiddel. Vaste bestanddelen eerst verwijderen met een lepel. Werk altijd van de buitenkant van de vlek naar binnen en dep daarna met een schone, vochtige doek (niet wrijven). Herhaal de behandeling totdat de doek geen vuil meer opneemt.

De nieuwste generatie Polyamide is in de wasmachine wasbaar op 40 graden en te drogen in de droogtrommel. Dit maakt reiniging vanzelfsprekend stukken eenvoudiger!

Reiniging van vloerkleden

Om een tapijt in een goede conditie te houden is het belangrijk dit regelmatig te reinigen.

Voor een dagelijkse reiniging, stofzuig je regelmatig vanaf de eerste dag. Doe dit zonder borstel. De borstel maakt een tapijt pluizig.

Tijdens de eerste weken kan een tapijt extra pluizen. Dit is heel normaal!

Door de productiewijze zullen de losse draden beetje bij beetje los laten, dat is ook de reden waarom het belangrijk is om vooral in het begin veelvuldig te stofzuigen.

Verwijder een vlek zo snel mogelijk nadat deze is ontstaan.
Dep eerst de vlek met een absorberende doek, daarna de oppervlakte reinigen met lauwwarm water, niet wrijven of schrobben! Gebruik een kom voor grote tapijten en houd kleinere tapijten direct onder de kraan! Laat daarna het tapijt daarna rustig drogen, nooit föhnen, hitte kan de vlek fixeren.

Om het tapijt regelmatig te reinigen dep je lichtjes met vochtige badstof doek, daarna nabehandelen met een droge doek.
Op deze manier verwijder je het vuil van de oppervlakte voordat het in de vezels kan trekken.

Wanneer de oppervlakte erg vuil is geworden nadat je het tapijt al een tijd gebruikt hebt, zal het moeilijk worden om het tapijt nog zelf te reinigen.

Het is dan raadzaam om het bij een specialist in tapijtreiniging te laten reinigen.

Let op: Gebruik NOOIT agressieve schoonmaakmiddelen of allesreinigers zoals Andy, Ajax, Glassex etc. Deze producten dringen in de vezels en zijn met water zeer slecht te verwijderen. Het gevolg is dat je tapijt alleen maar sneller zal vervuilen..

Reiniging van lederen tapijt

Reinig je lederen tapijt regelmatig om het mooi te houden.

Nadat je je tapijt uit hebt gepakt, kan het zijn dat het niet meteen vlak ligt.

Laat het een tijdje liggen en druk het eventueel plat met handen of voeten. Na een tijdje zal het tapijt mooi vlak in je kamer liggen.

Schoonmaak instructies:

Maak het tapijt schoon met een zachte borstel.

Koffie of andere vloeibare vlekken dienen meteen te worden schoongemaakt met een goed absorberende doek of keukenrol. Indien de onderkant van je tapijt nat is geworden, laat het dan onderste boven drogen, zodat je tapijt niet vochtig blijft dit kan anders over een tijdje vlekken veroorzaken.

Het gebruik van een ondertapijt of antislip tapijt wordt ten sterkste geadviseerd om kleuroverdracht op je vloer te voorkomen.​

Was je tapijt niet machinaal of handmatig en zeker niet centrifugeren. Als je je tapijt wilt reinigen laat dit dan doen door een specialist in tapijtreiniging.

Reiniging van alle overige materialen

Wij adviseren je de onderstaande reinigingsinstructies in acht te nemen voor een langer plezier van je Arte Espina tapijt.

Onderstaande instructies zijn toepasbaar op -katoen, wol, viscose:​

  • Regelmatig stofzuigen
  • Vlekken direct verwijderen met een katoenen witte doek, doe dit deppend en niet wrijvend
  • Professioneel reinigen wordt geadviseerd
  • Gebruik geen chemicaliën bij het reinigen van je tapijt
  • Vermijd trekken aan pluizen of knopen in het tapijt, deze alleen verwijderen met een schaar.

Persoonlijk advies?

E-mail:
info@voetenvegertje.nl

Telefoon:
085-0668600

Werkdagen/-tijden:
Ma – Vr / 09:00 – 17:00

Waarom voetenvegertje

Soort
Soort
Gebruik
Gebruik
Materiaal
Materiaal
Kleur
Kleur:
Dikte
Hoogte
Afmeting
Afmeting
Wassen
Wassen