Onderhoud natuurtapijt

Sisal, Cocos en Zeegras tapijt

Regelmatig stofzuigen, afgestemd op de gebruiksintensiteit, is de eerste en belangrijkste vereiste. In vertrekken waar een lage relatieve vochtigheidsgraad heerst, is het verstandig om van tijd tot tijd met een vochtverstuiver het vochtpercentage in de lucht op te voeren tot 60 – 70%. Een hygrometer in de kamer is daarbij een uitstekend hulpmiddel. Bij een goede luchtvochtigheid verlengt u de levensduur van uw cocos-, sisal- en zeegrastapijt.

Tapijten in geverfde of gebleekte uitvoering dient u te beschermen tegen langdurig invallend zonlicht.

Vlekken direct verwijderen. Verse, nog vochtige vlekken zijn het makkelijkst te verwijderen. Daarom direct met een goed absorberende doek of keukenpapier deppen. Niet wrijven! Dit maakt de vlek alleen maar groter. Veel vlekken zijn met water oplosbaar, vooral direct nadat de vlek is veroorzaakt. Deppen met een in lauw water gedrenkte doek zal in veel gevallen het vlekrestant geheel of bijna geheel doen verdwijnen. Met een droge doek als nabehandeling het achtergebleven gedeelte opnemen. Is de vlek erg hardnekkig? Voeg dan wat azijn of ammonia toe aan het lauwe water. Herhaal de behandeling indien nodig (nogmaals, niet wrijven) en bespoedig daarna met een föhn het drogen.

Ingedroogde en oude vlekken proberen weg te krabben met een lepel of de achterkant van een mes. Werk altijd naar het hart van de vlek. Daarna zuigen of opvegen en de reeds eerder genoemde behandeling toepassen. Niet met water op te lossen vlekken kunt u behandelen met EnviroDri-poeder. Herhaal desnoods deze behandeling. Uw woninginrichter heeft voor u EnviroDri-poeder of kan het voor u bestellen. Sommige vlekken zijn erg moeilijk te verwijderen, vooral als er niet onmiddelijk is (kan worden) behandeld. Zorg er wel voor dat de vlek zich niet kan uitbreiden. Absorberend keukenpapier biedt u daarbij goede hulp.

Kortom: alles wat droog is droog laten, vochtvlekken onmiddelijk deppen en behandelen zoals hierboven is omschreven.

Vetvlekken zijn in vele gevallen te verwijderen met wasbenzine of tri, verkrijgbaar bij de drogist.

LET OP!
Sisal nooit drijfnat maken, maar met een vochtige doek of borstel behandelen.

TIP: KARPET REGELMATIG DRAAIEN

Wollen tapijt

Voor het dagelijks onderhoud het tapijt met een krachtige stofzuiger grondig reinigen.

Elke wolvezel heeft van nature een ragdun beschermend laagje. Daarom stoot wol vuil af en geeft wol u bij vlekken even de tijd om in te grijpen. Natuurlijk moet dat wel zo snel mogelijk gebeuren. Hieronder geven we u handige tips;

  • verwijder altijd de vlek direct, schraap zoveel mogelijk van de gemorste vloeistof of substantie op met een lepel of mes en werk hierbij van buiten naar het midden van de vlek, neem de vlek af met een doek of keukenpapier, niet wrijven of boenen, alleen deppen!
  • laat de vlek niet te nat worden,
  • indien er een wasmiddel wordt gebruikt moet u dit naderhand met water uit de pool deppen (bij gebruik van deze middelen of van een oplosmiddel, deze altijd eerst op een onopvallende plek proberen).
  • na het verwijderen van de vlek het tapijt zo goed mogelijk drogen. Gebruik hiervoor een föhn.

Wanneer u bovengenoemd onderhoud toepast, hebt u jarenlang plezier van uw natuurtapijt!

Persoonlijk advies?

E-mail:
info@voetenvegertje.nl

Telefoon:
085-0668600

Werkdagen/-tijden:
Ma – Vr / 09:00 – 17:00

Waarom voetenvegertje

Soort
Soort
Gebruik
Gebruik
Materiaal
Materiaal
Kleur
Kleur:
Dikte
Hoogte
Afmeting
Afmeting
Wassen
Wassen