Deurmat kopen: 5 tips voor het kiezen van een goede deurmat

Ben je op zoek naar een goede deurmat voor buiten dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. De tips in dit artikel kies helpen je om de juiste buitenmat te kopen.

1. Kies de buitenmat die past bij je gebruiksdoel

Een belangrijke vraag bij het kopen van een geschikte buitenmat is waarvoor je die koopt. Vroeger werden matten hoofdzakelijk aangeschaft om de voeten op te vegen en vuil buiten te houden. Tegenwoordig moet een buitenmat ook passen bij het interieur en exterieur van de woning. Het is dus goed om jezelf vooraf de vraag te stellen wat voor jou een goede buitenmat is: een mat met een goede schrapende of borstelende functie, of een mat die qua kleur en afwerking past bij de omgeving. Uiteraard kan ook allebei: er zijn ook matten die zowel functioneel als mooi zijn. Een voorbeeld hiervan is de buitenmat Ouline. Dit is een hele mooie borstelmat waarmee je het grove vuil goed van je voeten veegt. Een buitenmat die bovendien tegen een stootje kan en waar je zonder probleem met een volle vuilcontainer of een fiets overheen kunt. De Outline is verkrijgbaar in mooie eigentijdse kleuren. Met name als voordeurmat is de Outline onze kooptip.

Outline is een perfecte deurmat voor bij de voordeur

2. Kleine of grote buitenmat? Bepaal vooraf de gewenste maat

De maat van een mat voor buiten wordt met name bepaald door de plaats waar deze komt te liggen. Bij een voordeur is het aan te raden een mat te kiezen die ongeveer net zo groot is als deur. Toch is dit ook een persoonlijke keuze, kies wat jij mooi vindt. Zorg er wel voor dat de mat groot genoeg is. Een te kleine mat (te kort in de looprichting) mist vaak zijn doel, omdat er overheen gestapt wordt. Dat is jammer.

3. Let op het gewicht van de buitenmat

Bij vrijwel alle matten wordt het gewicht gemeld in gram/m2. In zijn algemeenheid geldt dat een zwaardere mat beter blijft liggen dan een lichte (en vaak dunne) mat.

4. Kies een buitenmat met een open structuur

Bij een buitenmat is het aan te raden te kiezen voor een mat met een open structuur en zonder dichte backing (afwerking onderzijde). Hierdoor wordt het regenwater goed afgevoerd en valt het meeste vuil door de mat heen op de ondergrond. Je hoeft dan alleen af en toe de mat te verwijderen en het vuil even weg te vegen.

5. Niet iedere mat is geschikt als mat voor buiten

Lang niet iedere mat is geschikt om buiten te gebruiken. Let hier bij de aanschaf op, koop alleen een mat waarbij is aangegeven dat deze geschikt is voor buitengebruik.

Met name kokosmatten zie je regelmatig buiten liggen. Kokos is echter een materiaal dat zeer slecht tegen vocht kan. Mocht je een kokosmat buiten willen leggen, zorg er dan voor dat deze onder een afdak ligt en niet nat kan worden. Een kokosmat die nat wordt gaat binnen de kortste keren rotten en krijgt dan een vieze grijze of zwarte kleur. Ook een eventuele tekst op kokosmatten zal snel verdwenen zijn als de mat nat wordt.

Persoonlijk advies?

E-mail:
info@voetenvegertje.nl

Telefoon:
085-0668600

Werkdagen/-tijden:
Ma – Vr / 09:00 – 17:00

Waarom voetenvegertje

Soort
Soort
Gebruik
Gebruik
Materiaal
Materiaal
Kleur
Kleur:
Dikte
Hoogte
Afmeting
Afmeting
Wassen
Wassen